Shakshuka ( Szakszuka) Jajka w słonecznej Tunezji

Shakshuka to doskonałe urozmaicenie jajek w diecie jeśli dopada Cię monotonia. 😉

SKŁADNIKI:

-2 PUSZKI POMIDORÓW KROJONYCH BĄDŹ 5 POMIDORÓW ŚWIEŻYCH

-1 PAPRYKA

-2 ZĄBKI CZOSNKU

-JAJKA ( W ZALEŻNOŚCI ILE MASZ W DIECIE LUB JESZ TY BĄDŹ CZŁONKOWIE RODZINY)

-KMIN RZYMSKI LUB PRZYPRAWA DO FASOLI/BIGOSU

-PAPRYKA OSTRA/CHILLI

-SÓL HIMALAJSKA, PIEPRZ WEDLE UZNANIA

-LUBCZYK

-ŁYŻKA MASŁA PRAWDZIWEGO

-ULUBIONE WARZYWA NA PATELNIĘ LUB ŚWIEŻE WARZYWA PODDUSZONE

PRZYGOTOWANIE:

Rozgrzej masło na patelni- wrzuć pokrojoną w cienkie paski paprykę zostawiając pod przykryciem  do miękkości. Dodaj 2 ząbki wyciśniętego czosnku, podduś. Wlej pomidory z puszki bądź wcześniej sparzone i obrane ze skórki świeże pomidory. Przypraw wedle uznania Kminem rzymskim , Papryką ostrą, solą himalajską, pieprzem, lubczykiem , ulubionymi ziołami- wymieszaj. Wbij na pomidory z papryką jajka- przykryj pokrywką i zostaw do momentu aż zetnie się białko. Gotowe!!! 🙂 Żółtka jajka powinny być miękkie w środku a białko ścięte. W naszym domu serwujemy Szakszukę na warzywach na patelni bądź sezonowych  😉 -jednak możesz ją również skonsumować z ulubionym pełnoziarnistym pieczywem 😉

Bon Appetit ! 🙂

Natalia 




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked