DONUTY ORZECHOWO- KAWOWE Z NUTĄ CYNAMONU

Tłusty Czwartek to tradycja obchodzona przez tysiące Polaków od zawsze. Nie pozwól by dieta i treningi odebrała Ci normalność 😉 Poniżej przedstawiamy Wam propozycję na:

WEGAŃSKIE DONUTY  ORZECHOWO-KAWOWE

Składniki:

½ banana (60 g)

2 łyżeczki cukru trzcinowego/ erytrytolu (15 g)

czarna kawa (70 ml)

3 łyżki masła orzechowego (90 g)

70 g mąki (po ½ pszennej i pełnoziarnistej)

30 g skrobi ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

cynamon szczypta

 

Polewa:

2 łyżki cukru pudru/ erytrytolu zmiksowanego na cukier puder

pół łyżeczki kakao

10 ml mleka kokosowego lub wody

wiórki kokosowe, płatki migdałowe

orzechy ziemne skruszone, migdały jakie lubisz 🙂

 Jeśli chcesz mieć zielony barwnik jak na zdjęciu:

zielony jęczmień/ chlorella/ proszkowana matcha lub naturalny barwnik ze szpinaku  dla zabarwienia ( usuwasz wtedy kakao) mieszasz z mlekiem kokosowym/wodą i cukrem pudrem

 

Przygotowanie:

Włącz piekarnik na 180 stopni.

Zmiksuj razem masło orzechowe, banana, kawę i cukier, tak aby uzyskać kremową konsystencję.

Przesiej obie mąki, dodaj proszek do pieczenia i wymieszaj.

Dodaj połowę składników suchych do mokrych, wymieszaj, dodaj pozostałą część i ponownie wymieszaj.

Przełóż masę do rękawa cukierniczego i wyciśnij do foremek.

Możesz użyć też foremek na muffinki. Piecz przez 8 minut, wyjmij do ochłodzenia.

Wymieszaj składniki polewy.

Zanurzaj pączki w polewie a następnie obtaczaj w wiórkach kokosowych lub orzechach wedle własnej fantazji . 🙂

Wartości odżywcze przypadające na 1 porcję 1 pączek/ donut ok 200 kcal B 5g/W 20 g/ T 10 g

Smacznego 🙂 !!!




2 Comments

Ile wychodzi donutów z podanej porcji składników?

Reply

Wszystko zależy od tego jakie masz foremki 😉 Mi wyszło ok 10 sztuk z podanych porcji.

Reply
Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked