Tłusty Czwartek to tradycja obchodzona przez tysiące Polaków od zawsze. Nie pozwól by dieta i treningi odebrała Ci normalność 😉 Poniżej przedstawiamy Wam propozycję na:
WEGAŃSKIE DONUTY ORZECHOWO-KAWOWE
Składniki:
½ banana (60 g)
2 łyżeczki cukru trzcinowego/ erytrytolu (15 g)
czarna kawa (70 ml)
3 łyżki masła orzechowego (90 g)
70 g mąki (po ½ pszennej i pełnoziarnistej)
30 g skrobi ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cynamon szczypta
Polewa:
2 łyżki cukru pudru/ erytrytolu zmiksowanego na cukier puder
pół łyżeczki kakao
10 ml mleka kokosowego lub wody
wiórki kokosowe, płatki migdałowe
orzechy ziemne skruszone, migdały jakie lubisz 🙂
Jeśli chcesz mieć zielony barwnik jak na zdjęciu:
zielony jęczmień/ chlorella/ proszkowana matcha lub naturalny barwnik ze szpinaku dla zabarwienia ( usuwasz wtedy kakao) mieszasz z mlekiem kokosowym/wodą i cukrem pudrem
Przygotowanie:
Włącz piekarnik na 180 stopni.
Zmiksuj razem masło orzechowe, banana, kawę i cukier, tak aby uzyskać kremową konsystencję.
Przesiej obie mąki, dodaj proszek do pieczenia i wymieszaj.
Dodaj połowę składników suchych do mokrych, wymieszaj, dodaj pozostałą część i ponownie wymieszaj.
Przełóż masę do rękawa cukierniczego i wyciśnij do foremek.
Możesz użyć też foremek na muffinki. Piecz przez 8 minut, wyjmij do ochłodzenia.
Wymieszaj składniki polewy.
Zanurzaj pączki w polewie a następnie obtaczaj w wiórkach kokosowych lub orzechach wedle własnej fantazji . 🙂
Wartości odżywcze przypadające na 1 porcję 1 pączek/ donut ok 200 kcal B 5g/W 20 g/ T 10 g
Smacznego 🙂 !!!
2 Comments
Meg 8 lutego 2018 at 15:11
Ile wychodzi donutów z podanej porcji składników?
Lion Workout 9 lutego 2018 at 10:44
Wszystko zależy od tego jakie masz foremki 😉 Mi wyszło ok 10 sztuk z podanych porcji.