Kaki, sharon,miss persymona 😉 To właśnie teraz jest sezon na ten wyśmienity owoc , który na stałe zagościł w polskich sklepach. Persymona (kaki) to owoc, którego właściwości odżywcze i lecznicze pierwsi docenili mieszkańcy Chin i Japonii, skąd pochodzi.
Warto jeść sharon, bo to źródło witamin A, C, błonnika, a także związków fitochemicznych, które działają przeciwutleniająco. Co ważne, owoce kaki polecane są osobom walczącym ze zbyt wysokim cholesterolem! Warto więc włączyć je do swojej diety. Oto propozycja na słodko idealna na jesienną porę.
CZAS PRZYGOTOWANIA :10 MIN
JAGLANE PLACUSZKI Z KAKI:
-5 łyżek płatków jaglanych
-2 łyżki wiórków kokosowych
-1 łyżeczka miodu
-1 jajko
-szczypta cynamonu
-1 kaki
-olej kokosowy do smażenia
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Płatki jaglane blendujemy. Dodajemy do nich wiórki kokosowe,jajko, miód,szczyptę cynamonu- całość mieszamy. Obieramy Kaki , kroimy w kostkę i dodajemy do masy delikatnie mieszając. Rozgrzewamy olej kokosowy na patelni i smażymy placuszki z obu stron od 1 min do 1,5 min na stronę. Placuszki podajemy ze świeżymi owocami- tu świetnie sprawdza się Kaki w formie musu bądź pokrojonego i położonego na placuszki.
SMACZNEGO!!! 🙂
2 Comments
Małgosia 1 listopada 2017 at 19:13
Super!!! Akurat mam kaki a nie robiłam takich cudów- robię!!! 🙂
Lion Workout 1 listopada 2017 at 19:15
Cieszę się, że się wstrzeliłam i życzę smacznego 🙂