Jesień, Zima to czas kiedy nasza odporność jest narażona na próbę. Szczególnie o swoje zdrowie powinny dbać między innymi osoby pracujące fizycznie, umysłowo, intensywnie trenujące, kobiety w ciąży i nie tylko. Dbamy przecież o zdrowie całej rodziny 😉 Idealnie w okresie przeziębieniowym sprawdza się rozgrzewająca herbatka z kwiatów Bzu Czarnego z dodatkiem soku z cytrynu oraz Imbiru, która może być stosowana przez kobiety w ciąży jako profilaktyka, bądź sposób na pierwsze objawy przeziębienia-dodatkowo jest idealna na mdłości.
WŁAŚCIWOŚCI:
Imbir
-rozgrzewające
-przeciwwymiotne u kobiet w ciąży, osób z chorobą lokomocyjną 😉
-właściwości przecizapalne, przeciwbólowe ( idealne na mikrourazy potreningowe)
-obniża poziom cukru we krwi ( mniejsza chęć na podjadanie)
-zawiera ginergol i antyoksydanty dzięki , którym wyrollujesz raka
-naturalny antybiotyk polecany przy nieżycie nosa , przeziębieniu
-idealny w chorobie refluksowej przełyku, wspomaga leczenie imbiru ( Indyjscy Naukowcy odkryli iż działa 6-8 razy mocniej niż Prevacid-lek stosowany w chorobie refluksowej przełyku)
-idealny na odchudzanie
Badanie opublikowane w magazynie Metabolism sugeruje, że osoby pijące napój z imbirem były po 3 godzinach mniej głodne niż osoby, które nie piły imbirowej wody. Dodatkowo badania wskazują, że imbir ułatwia trawienie tłuszczu. Zdaniem japońskiego naukowca L.K. Han imbir uruchamia proces termogenezy, czyli wytwarzania ciepła w organiźmie co z kolei stymuluje układ metaboliczny.
To tylko wybrane właściwości lecznicze imbiru potwierdzone w badaniach. Korzyści płynących ze spożywania imbiru jest znacznie więcej, chociażby redukcja bólu mięśni po wyczerpujących ćwiczeniach, obniżenie złego cholesterolu, dostarczenie organizmowi manganu (1 łyżka sproszkowanego imbiru to prawie 100% dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek). Lista jest bardzo dłuuuuga.
Kwiat Bzu Czarnego
-zwalcza przeziębienie , wykazuje właściwości rozgrzewające
-przeciwzapalne
-moczopędne
-wspomaga odchudzanie
-zwalcza wolne rodniki
Sok z cytryny
-wspomaga trawienie i oczyszcza ( poprawia perystaltykę jelit i stabilizuję pracę układu trawiennego)
-jest doskonałym źródłem witaminy C
-pomaga w utrzymaniu prawidłowej wagi ( dzięki pektynom wydłuża uczucie sytości)
-dodaje energii i poprawia nastrój
-odżywia skórę
-odświeża oddech
PRZEPIS:
-1 ŁYŻECZKA KWIATÓW BZU CZARNEGO
-SOK Z 1/2 CYTRYNY
-PARĘ PLASTRÓW KORZENIA IMBIRU 1,6 dkg/250 ml (Wedle proporcji zalecanej 10 dkg na 1,5 l)
-250 ml Wody
Plastry Imbiru gotujemy w 250 ml wody ok. 20 minut. Zalewamy wywarem z Imbiru zasypaną 1 łyżeczkę Kwiatu Bzu Czarnego- pozostawiamy pod przykryciem 10-15 minut. Odcedzamy i dodajemy wyciśnięty sok z cytryny.
NA ZDROWIE!
Natalia